Karl X Gustav (1622–1660) var kung av Sverige från 1654 till 1660 och är främst känd för sina militära framgångar och expansionistiska politik. Han efterträdde Drottning Kristina efter hennes abdikation och inledde snart en rad krig för att befästa Sveriges position som stormakt.
Hans mest kända militära bedrift var tåget över Bält 1658, där den svenska armén under vintern korsade de frusna sunden i Danmark och tvingade danskarna till freden i Roskilde. Genom detta avtal vann Sverige stora territorier: Skåne, Blekinge, Halland (som Sverige tidigare hade fått på 30 år genom freden i Brömsebro), Bohuslän, Bornholm och Trondheims län. Trots dessa vinster fortsatte Karl X Gustav sitt krig mot Danmark, men innan han kunde fullfölja sina planer avled han plötsligt i februari 1660.
Hans regeringstid präglades av ständiga militära kampanjer och stora ekonomiska påfrestningar. De många krigen ledde till en svår finansiell kris, vilket tvingade staten att höja skatterna och begära nya bidrag från adeln och prästerskapet. Efter hans död övertog en förmyndarregering styret för hans minderårige son Karl XI, och Sverige gick in i en period av fred och återhämtning.
Karl X Gustavs mynthistoria:
Under Karl X Gustavs regering förändrades inte myntens halt och vikt, men en viktig förändring var att guldmyntningen, som legat nere sedan 1626, återupptogs. Guldmynten var nu inte längre de inhemska markmynten, utan internationella dukater med en finvikt på 3,343 gram. Dukaten präglades med konungens bröstbild och riksvapnet, där det pfalziska dynastivapnet ersatte vasavapnet. Guldmyntningen fortsatte under hans regering och fram till början av 1700-talet, även om större upplagor inte präglades. Dukaten motsvarade ungefär två riksdaler och bar Karl Gustavs valspråk.
Karl X Gustav präglade även markmynt och ören, som i vissa fall anknytte till Kristinas mynt med en liknande design men med ändringar som det pfalziska lejonet. Allt guld- och silvermynt präglades i Stockholm, medan kopparmyntning skedde i Avesta. Krönings- och kastmynt präglades vid speciella tillfällen, såsom vid kungliga kröningar och begravningar. Från Karl X Gustav och framåt fortsatte traditionen med krönings- och begravningsmynt, med förändringar i valör och karaktär över tid.
Klicka på respektive mynttyp för att fördjupa dig inom årtalen!