Swemynt
svenska myntarkivet

Karl xv (1859 - 1872)

Valspråk"Land skall med lag byggas"


Karl XV (1826–1872) regerade under en period präglad av viktiga reformer som stödde utbildning och jordbruk, vilket bidrog till landets modernisering och ekonomisk tillväxt. Han arbetade aktivt för att stärka unionen mellan Sverige och Norge, och deltog i diplomatiska förhandlingar för att lösa konflikter som påverkade relationerna mellan de två länderna. Som en kultiverad monark främjade Karl XV även konst och litteratur, och visade ett personligt intresse för poesi. Under hans regeringstid genomgick flera offentliga byggnader renoveringar och utvidgningar, vilket bidrog till landets kulturella och arkitektoniska utveckling.
Karl XV:s mynthistoria
Karl XV fortsatte med Oskar I:s mynttyper och genomförde inga större förändringar i utformningen av mynten. Ett undantag är perioden 1868–1872, då ett experimentellt guldmynt präglades – 1 CAROLIN (10 francs) – på förslag av A. O. Wallenberg, grundare av Sveriges Enskilda Bank.
Myntet vägde 2,9032 gram guld och motsvarade 7 riksdaler och 10 öre riksmynt, till skillnad från dukaten, som vägde 3,4006 gram och var värd 8 riksdaler och 25 öre. Karolinmyntet hade riksvapnet på framsidan och kungens porträtt på baksidan.
Dukaten, samt silver- och bronsmynt från samma tid, behöll i stort sett sin design från Oskar I:s regeringstid, och dukaten präglades för sista gången 1868.
Klicka på respektive mynttyp för att fördjupa dig inom årtalen!
KARL XV GULDMYNT KARL XV RIKSMYNT KARL XV BRONSMYNT Kastmynt Karl XV