Valspråk: "Salus publica, salus mea", vilket betyder "Allmänhetens väl är mitt väl".
Adolf Fredrik (1710 - 1771) tillhörde huset Holstein-Gottorp och var mest känd som en svag monark under Sveriges frihetstid, en period då makten låg hos riksdagen och partierna snarare än hos kungen. Under hans regeringstid dominerades politiken av de rivaliserande hattarna och mössorna, två politiska partier som kämpade om kontroll över riksdagen. Adolf Fredrik hade begränsad politisk makt och var främst en symbolisk ledare. Hans regeringstid präglades av ekonomiska svårigheter och inflation på grund av omfattande sedelutgivning.
Adolf fredriks mynthistoria:
Adolf Fredriks mynthistoria präglas av en turbulent tid för det svenska penningsystemet. Under hans regering, mellan 1751 och 1771, kämpade Sverige med en växande sedelutgivning och inflationsproblem som följd av den tidigare hattpartiets expansiva ekonomiska politik och äventyrliga krig. Ett av de mest betydande förändringarna under denna period var övergången till pappersmyntfot, vilket innebar att sedlar blev ett accepterat betalningsmedel i Sverige, något som bidrog till att minska användningen av de stora och otympliga plåtmynten.
Sedelutgivningen ökade kraftigt, särskilt under kriget mot Ryssland 1741–1743, och inflationen började göra sig påmind när sedelmyntets värde föll. Vid denna tid kunde en riksdaler motsvara upp till 87 mark kopparmynt, vilket skapade stora ekonomiska svårigheter. För att motverka problemen genomfördes en myntrealisation som förbereddes redan 1766, där riksdaler-mynt präglades i stora mängder för att stabilisera valutan.
Klicka på respektive mynttyp för att fördjupa dig inom årtalen!