Swemynt
svenska myntarkivet - erik xiv

1½ mark 1562

När Erik XIV tillträdde tronen ökade myntproduktionen markant jämfört med faderns, Gustav Vasa. Syftet var dels att finansiera ett praktfullt hov och en storslagen kröning, men också att rusta landet inför det stundande nordiska sjuårskriget (1563–1570) mot Danmark, Lübeck och Polen. För att hushålla med ädelmetallerna sänktes silverhalten i flera valörer, särskilt i de så kallade krigsmynten, däribland 1½-marken från 1562, präglad i Stockholm.
Myntet väger cirka 15,6 gram, har en diameter på 35 mm och en silverhalt på 37,5%. På åtsidan syns en symbolisk stadsvy med murar, torn och en spira som sänks från skyn. Motivets tolkning har diskuterats: många menar att det föreställer Älvsborg, då Sveriges enda hamnstad mot väster, medan andra ser det som Stockholm, med slottet Tre Kronor i bakgrunden vid Mälarens strand. Omskriften ”DEUS DAT CUI VULT”, ”Gud ger åt den Han vill”, förstärker myntets gudomliga och legitimerande budskap. På frånsidan syns det stora riksvapnet.
Gravörerna bakom utgåvan var Erik Olofsson och Mikael Hohenauer, och Jost Höijer ansvarade för myntmästeriet. Trots sitt starka symbolvärde betraktas denna 1½-mark som ganska vanligt förekommande, vilket gör den till ett historiskt men åtkomligt samlarobjekt.
Exemplaret på bilden nedan är idag bevarat i Kungliga Myntkabinettet under föremålsnummer 107387_KMK. Den senaste kända försäljningen skedde via MISAB 46 år 2025, där ett exemplar i kvalitet 1+/01 (01 med kommentar Rengjord. Välpräglat landskapsmotiv) klubbades för 33.000 SEK exklusive provision. Generellt värderas typen till cirka 12.500 SEK i kvalitet 1 och upp till 25.000 SEK i kvalitet 1+.