Erik XIV:s kröning ägde rum den 29 juni 1561 i Uppsala domkyrka, och blev ett tydligt uttryck för hans ambition att placera Sverige bland Europas stormakter. Ceremonin var minutiöst planerad med inspiration från det kontinentala hovlivet, och markerade ett tydligt brott från den gamla medeltida traditionen där kungar valdes, Erik blev istället den första ärftliga kungen i Sverige, något han tydligt manifesterade genom hela sin framtoning. Det mest symboliskt laddade uttrycket för denna nya monarki var den nya kungakronan, tillverkad av flamländska guldsmeder. Det var en sluten bygelkrona, tidigare förbehållen kejsare, som nu krönte en svensk kung för första gången.
Kröningsmyntet är ett av de mest symboliskt laddade mynt som präglats i svensk historia. Myntet präglades i silver och har valör samt storlek motsvarande 1/2 mark, cirka 15 gram. På åtsidan ser vi Erik med krona, riksäpple och spira, tydligt inspirerat av kontinentala porträtt. Valspråket "DEVS DAT CVI VVLT", Gud ger åt den han vill, understryker kungens gudomliga rätt att härska. På frånsidan ses en spira som faller ner ur himlen på ett jordklot, omgärdat av texten “IEHOVA” skrivet på hebreiska, första gången Guds namn skrivs ut på ett svenskt mynt. Det är en direkt visuell deklaration av hans legitimitet som Guds utvalde härskare.
Detta kröningsmynt är ytterst sällsynt. Ett välbevarat exemplar i kvalitet 1+ såldes via Ahlström 48 år 1993 för 56.000 SEK exklusive provision. Innan dess hade samma mynt sålts av Spink Auction 246 år 1989 för 26.000 CHF, vilket vittnar om dess eftertraktade status bland samlare.
Ytterligare ett exemplar ska enligt uppgift vara bevarat i KMK:s samlingar, men har ännu inte kunnat spåras i deras publika arkiv.