Gustaf VI Adolf (1882–1973) präglade sin regeringstid av stabilitet och kulturell utveckling. Under hans tid förstärktes den politiska demokratin och välfärdsstaten, med ökade medborgerliga rättigheter. Som en stor kulturälskare stödde han konst, musik och arkeologi, vilket bidrog till att främja svensk kultur och traditioner. Gustaf VI Adolf betonade även Sveriges neutralitet under kalla kriget, vilket var centralt för landets utrikespolitik. Han främjade också teknologisk och ekonomisk utveckling, vilket hjälpte till att forma den moderna svenska välfärdsstaten.
Gustaf VI Adolfs mynthistoria:
Under Gustaf VI Adolfs regeringstid moderniserades det svenska myntsystemet. Efter andra världskriget började många länder, inklusive Sverige, att fasa ut silvermynt på grund av stigande kostnader för ädelmetaller. Fram till 1962 innehöll vissa mynt fortfarande silver, men från och med 1968 övergick man till koppar-nickel-legering.
Denna förändring speglade en internationell trend att minska användningen av ädelmetaller i cirkulerande mynt, vilket i praktiken gjorde mynten helt värdelösa sett till metallvärdet.
Under Gustaf VI Adolf utgavs även flera jubileumsmynt, och det sista cirkulerande silvermyntet gavs ut 1972 för att fira konungens 90-årsdag.
Klicka på respektive mynttyp för att fördjupa dig inom årtalen!