Swemynt
svenska myntarkivet - hertig johan

1 riksdaler 1617

År 1617 präglade Hertig Johan av Östergötland ett begränsat antal riksdaler i silver vid sitt myntverk i Söderköping. Utgivningen skedde i en tid av stor ekonomisk press och var direkt knuten till Sveriges åtagande att erlägga den andra delbetalningen av den så kallade Älvsborgslösen, en betydande summa som landet tvingades betala till Danmark efter freden i Knäred år 1613. Enligt numismatikern Jonas Rundberg beordrades Hertig Johan av kungen att från och med 20 januari 1617 endast prägla riksdalrar och öresmynt i silver, ett beslut som tydligt visar hur nära kopplad denna myntning var till rikets ekonomiska utrikespolitik.
Myntningen i Söderköping under detta år kännetecknades av hast och effektivitet, med målet att snabbt få fram större silvervalörer lämpade för internationella betalningar. Alla kända exemplar av dessa riksdaler bär årtal 1617, vilket ytterligare förstärker sambandet med lösenbetalningen. Såväl samtida dokumentation som modern forskning bekräftar att denna emission var en medveten del av Sveriges strategi för att infria sina ekonomiska åtaganden gentemot Danmark.
När det gäller de bevarade exemplaren från denna prägling är de i dag ytterst sällsynta. Endast 17 exemplar är kända i privat ägo, uppdelade i två distinkta varianter: en med stort porträtt (9 exemplar) och en med litet porträtt (8 exemplar). Mynten är slående i sin utformning, med en diameter på 41,45 mm, en vikt kring 30 gram och en silverhalt på 87,5 % (875/1000). Ansvarig för myntningen var myntmästaren David Kohl, som även senare kom att tjänstgöra under Gustav II Adolfs regeringstid.
Präglingen av dessa riksdaler i Söderköping ägde endast rum under ett enda år, 1617, vilket gör dem till ett slutna typmynt inom svensk numismatik. Förekomsten på auktion är mycket begränsad, och när exemplaren väl dyker upp väcker de stort intresse och når ofta höga slutpriser.
Vid MISAB 41 år 2022 såldes ett exemplar av varianten med stort porträtt, graderat i kvalitet 1+, för 185.000 kr exklusive provision. Samma år såldes även ett exemplar av varianten med litet porträtt vid MISAB 38, då i kvalitet 1/1+, för 80.000 kr exklusive provision. Dessa noteringar illustrerar tydligt den starka efterfråganHertig Johans riksdalrar.