Denna Portugalös à 10 dukater, präglad i Stockholm omkring 1585–1586, är ett av de mest spektakulära och sällsynta guldmynt som Johan III lät slå. Myntet väger 35,05 gram och är tillverkat av 97,9% rent guld, präglat under överinseende av myntmästaren Gillis Coyet den äldre. Det föreställer ett krönt bröstporträtt av kungen, vänd åt höger, iförd rustning och hållande ett svärd i höger hand och rikseplet – globus cruciger – i vänster, symboler för hans världsliga och gudomliga auktoritet. Runt porträttet syns inte bara den latinska omskriften
IOHANNES • 3 • D • G • SWECORVM • GOTOR • VAN • RX,
som betyder "Johan III, av Guds nåde, Sveriges, Götars och Vänders konung", utan även en slående ring av 23 krönta provinsvapen som hyllar rikets mångfald och struktur.
Frånsidan domineras av ett krönt, hjärtformat riksvapen med de tre kronorna i första och fjärde fälten, Folkungaättens grip i det andra och tredje samt Vasas kornax i mitten – en tydlig sammansmältning av rikets historiska arv och dynastins egen identitet. De fromma omskrifterna är indelade i tre nivåer och lyder:
MISERICORDIA ET VERITAS CUSTODIUNT REGEM ET ROBORANT CLEMENTIAM THRONI EIUS – "Barmhärtighet och sanning bevarar konungen, och nåd stärker hans tron",
BENE FACIENDO NEMINEM TIMEMVS – "Genom att göra gott fruktar vi ingen",
och avslutas med
DEUS PROTECTOR NOSTER – "Gud är vårt beskydd".
Detta mynt är inte bara ett konstnärligt mästerverk, utan också en av de största rariteterna inom svensk numismatik. Endast tre exemplar är idag kända i privat ägo, och just detta exemplar har en proveniens som förankrar det i flera av historiens mest betydelsefulla samlingar. Det har tillhört J. F. H. Oldenburg och såldes redan år 1899 vid Bukowskis auktion nr 119. Därefter återfanns det i Lars Emil Bruuns samling, vidare hos T. J. Clarke i Jamestown (USA), samt hos P. O. Nordin i Paris, som förvärvade det från den franske samlaren Emile Bourgney efter 1962.
I modern tid ägdes myntet av Julius Hagander, som köpte det av Bjarne Ahlström i Stockholm år 1989. Senare såldes det av Fritz Rudolf Künker på auktion nr 219 i oktober 2012 som lot 7009, där det nådde ett slutpris på 65.000 euro, exklusive provision.
Senast auktionerades detta praktmynt ut av Oslo Myntgalleri under auktion 40 år 2025, där det klubbades för imponerande 1.400.000 norska kronor, exklusive en provision på 25%, ett pris som speglar dess unika historik, praktfulla utförande och oöverträffade sällsynthet.