Det finns två dokumenterade typer av valören 2 rosenobler som präglades under Johan III:s regeringstid. Den första typen bär årtalet 1576 och skiljer sig från den andra genom en helt annorlunda frånsida. Myntet är i dag närmast okänt, endast ett exemplar har hittills kunnat dokumenteras i offentlig handel, och det såldes redan 1914 vid Adolph Hess auktion i Frankfurt.
Den andra typen är betydligt mer omtalad och utgör ett så kallat praktmynt, eller gåvomynt, präglat för att delas ut av kungen till särskilt betydelsefulla personer. I Stockholms myntverks räkenskaper framgår att denna variant slogs antingen år 1585 eller 1586, troligen i en begränsad upplaga, enbart avsedd för representativa ändamål.
Namnet ”rosenobel” kommer från den äldre tyska och engelska mynttraditionen, där praktmynt i guld med symboliska motiv ofta kallades Rosenoble, ett namn som syftar på de rosor eller dekorativa emblem som ofta förekom på liknande typer i Hansastäder och England. Trots att Johan III:s version inte alltid avbildar just rosor, har namnet levt kvar som en hederstitel för dessa praktfulla och ceremoniella mynt.
På åtsidan av myntet syns Johan III i halvfigur, iklädd rustning och krona, omgiven av Sveriges krönta landskaps- och provinsvapen – ett mäktigt uttryck för kungens territoriella makt och rikets enhet. Frånsidan bär Sveriges stora riksvapen, inramat av ett av Johan III:s latinska valspråk:
BENE FACIENDO NEMINEM TIMEMUS – "Genom att göra gott fruktar vi ingen."
Detta mynt utmärker sig inte bara genom sin symbolik, utan också genom sin imponerande storlek: det mäter 40–43 millimeter i diameter, väger cirka 15,3 gram och har en silverhalt på 97,9%.
När myntverket flyttades till Vadstena 1586, återanvändes stamparna från detta mynt vid präglingen av 4-, 3-, 2- och ½-dalermynt i silver, vilket tyder på att myntets formspråk och symbolvärde hade en större roll än bara som engångsutgåva, det blev stilbildande.
Det exemplar som syns på bilden är idag bevarat i Kungliga Myntkabinettet under föremålsnummer 3117759, och är ett av endast sex kända exemplar i privat ägo. Det senaste dokumenterade försäljningstillfället skedde vid Künker auktion 380, där ett välbevarat exemplar i kvalitet 1+ klubbades för 65.000 euro.