Swemynt
svenska myntarkivet - johan iii

6 - 1½ daler utan årtal

Johan III:s praktmynt i dalervalör tillhör de mest imponerande silvermynt som någonsin präglats i svensk mynthistoria. Serien omfattar valörerna från 6 daler ned till 2 daler och tros ha präglats på 1580-talet, varje mynt har en diameter på cirka 51 mm. Det är dock inte storleken som avgör valören, utan vikten. Silverhalten var konsekvent satt till 87,5 %, den föreskrivna standardhalten för alla dalermynt vid denna tid.
Framsidan av mynten visar en kraftfull och kunglig framställning: en krönt och bepansrad halvfigur av kung Johan III, vänd åt höger. I höger hand håller han ett upphöjt svärd, symbolen för hans auktoritet och militära makt. I vänster hand bär han Globus cruciger, jordgloben med kors, som symboliserar kungens gudomliga legitimitet att styra. Porträttet omges av en dubbel cirkel med latinsk omskrift, och utanför denna ring löper 23 krönta heraldiska sköldar, ett enastående panorama över Sveriges landskap och provinser.
Omskriften lyder:
IOHANNES 3 D G SWECORVM GOTORUM VANORUM REX
vilket betyder:
"Johan III, av Guds nåde konung av Sverige, Göternas och Vändernas rike."
Baksidan domineras av ett hjärtformat, krönt och kvadrerat riksvapen där Sveriges stora riksvapen återges: Tre kronor i första och fjärde fältet, Folkungaättens lejon i det andra och tredje, samt mitt i, Vasasläktens vapenstämpel som ett tydligt uttryck för dynastins legitimitet.
Runt vapnet löper en latinsk inskription i tre delar, uppdelad av en pärlbård och en linje:
MISERICORDIA ET VERITAS CUSTODIUNT REGEM ET ROBUR CLEMENTIA THRONUM EIUS
BENE FACIENDO NEMINEM TIMEMUS
DEUS PROTECTOR NOSTER
Den svenska översättningen lyder:
"Barmhärtighet och sanning beskyddar konungen, och nåd styrker hans tron."
"Genom att göra gott fruktar vi ingen."
"Gud är vår beskyddare."
BENE FACIENDO NEMINEM TIMEMUS
DEUS PROTECTOR NOSTER Den svenska översättningen lyder:
"Barmhärtighet och sanning beskyddar konungen, och nåd styrker hans tron."
"Genom att göra gott fruktar vi ingen."
"Gud är vår beskyddare."
6 daler 4 daler 3 daler 2 daler

6 daler

Den tyngsta och mest imponerande valören i Johan III:s dalerserie är 6 daler, ett praktsilvermynt!
Det finns dock viss osäkerhet bland forskare kring det exakta antalet bevarade exemplar. Enligt officiella uppgifter ska endast ett exemplar vara känt i Sverige, bevarat på Kungliga Myntkabinettet (KMK) under föremålsnummer 3124552. Det myntet har en vikt på 194,56 gram och mäter cirka 51 mm i diameter. Det skiljer sig alltså något från det exemplar som under lång tid ansetts vara det enda.
Men vid vidare efterforskning har ytterligare ett exemplar identifierats i samlingarna hos Münzkabinett Berlin, under föremålsnummer 18296050. Detta exemplar väger 168,59 gram och har en diameter på 54 mm, vilket tydligt skiljer det från KMK:s version. Myntet i Berlin är dessutom i bättre skick, med tydlig detaljskärpa och siffran "200" inskriven på frånsidan, en detalj som saknas på det svenska exemplaret, som visar mer slitage.
Detta visar att det idag finns åtminstone två dokumenterade exemplar av Johan III:s 6-dalermynt, varav det ena hittills inte uppmärksammats i svensk numismatisk litteratur. Det förändrar bilden av myntets tidigare antagna unikhet och öppnar upp för fortsatt forskning kring dess präglingsomständigheter och spridning.

4 daler

Detta är den högsta kända valören av Johan III:s praktdalrar som någonsin sålts på offentlig auktion. Myntet är idag RRR-klassat, med endast fyra dokumenterade exemplar. Med en vikt på cirka 114 gram och en diameter om 51 mm, utgör det ett imponerande stycke svensk numismatisk historia. Senast såldes ett exemplar vid Künker auktion 418 år 2025, där det klubbades för 70.000 euro exklusive provision i kvalitet 1+.

3 daler

Endast två exemplar av Johan III:s 3 daler är idag kända i privat ägo, och båda följer den typiska vikten för valören, omkring 87 gram med en diameter på cirka 51 mm. Det första dokumenterade exemplaret dök upp redan vid Bukowskis auktion år 1898, såldes därefter via Ahlström auktion 20 år 1979, och senast genom Myntgalleriet 3 år 1995.
Det var länge oklart om ytterligare exemplar existerade, men under den första L. E. Bruun-auktionen år 2024, anordnad av Stack's Bowers & Ponterio, dök ett andra känt exemplar upp från den legendariska samlingen. Just detta exemplar är graderat till NGC AU53, vilket motsvarar cirka 1+ eller 1+/01 i den svenska kvalitetskalan. Myntet klubbades då för 42.000 euro exklusive provision, vilket tydligt understryker dess raritet och historiska värde.

2 daler

Johan III:s 2 daler är den vanligast förekommande typen bland hans praktmynt, med en vikt på cirka 58 gram och en diameter på ungefär 51 mm, precis som övriga dalervalörer. För denna valör har man identifierat fyra distinkta varianter, där variationerna återfinns i stavningen av orden VERITAS och TIMEMUS i omskriften på frånsidan.
Den vanligaste typen bär stavningen "VERITS" och "TIMEMVS", och just ett exemplar av denna variant såldes i kvalitet 1+ via MISAB 46 år 2025 för 45.000 SEK exklusive provision
. Övriga varianter kännetecknas av stavningarna:
VERTS / TIMEMVS
VERTS / TIMEMS
VERTS / TIMES
Värdering : 
1 : 25.000 SEK
1+ : 55.000 SEK