Som vi tidigare sett hade Johan III en gedigen bildning och ett djupt rotat intresse för konst och arkitektur – något han själv uttryckte med orden "att bygga är Vår högsta lust". Hans engagemang för myntens utformning, hur han själv avbildades, heraldiken och äldre monument vittnar om en kung som lade stor vikt vid symbolik och visuell maktutövning. Trots den tidvis ansträngda ekonomin lät han prägla flera praktmynt i både guld och silver, präglade med storslagen konstnärlig ambition.
Den aktuella dubbeldalern, som saknar årtal, kan med säkerhet dateras till 1586–1587, då flera högre och lägre dalervalörer slogs i Vadstena, platsen där Johan lät uppföra ett praktfullt slottskomplex intill det gamla klostret. Under dessa år var Vadstena ett av rikets centrala myntorter, och här präglades dalermynten med en diameter på cirka 41 mm och en silverhalt på 87,5 %. Serien utmärker sig tydligt från den tidigare typen genom att den inre ringen på åtsidan samt innersta omskriften på frånsidan saknas, vilket ger ett mer avskalat och monumentalt uttryck. Alla valörer, från ½ till 4 daler, slogs med samma gravyrstampar, där tjocklek och vikt avgjorde valören snarare än storleken. Gravören Mikael Hohenauer, en av Sveriges skickligaste gravörer, och myntmästaren Gillis Coyet stod bakom hela denna Vadstena-serie.
Bland de större valörerna är många idag endast bevarade i offentliga samlingar, såsom 4, 3 och 1½ daler, medan 2-dalern, som väger 58,42 gram och hade en dokumenterad upplaga om 193 exemplar, idag klassas som RRRR. Den mest spridda valören var däremot ½-dalern, med en upplaga på hela 496.631 exemplar, medan 1-dalern uppgick till 4.229 exemplar.
Det imponerande kungaporträttet på åtsidan av dessa mynt har sannolikt ritats av Willem Boy, enligt kungens uttryckliga vilja att framställas så lik sin far Gustav Vasa som möjligt. Längs myntets kant ses 23 krönta provinsvapen, från Uppland med riksäpplet till Västergötland med ett stående lejon, samtliga prydda med hertig- eller grevekronor. Frånsidan pryds av Sveriges stora riksvapen, omgivet av Johan III:s mest använda valspråk: “DEUS PROTECTOR NOSTER” (Gud är vår beskyddare) och längre ut: “BENE FACIENDO NEMINEM TIMEMUS” (Eftersom vi göra gott, frukta vi ingen).
Enligt uppgifter från Erik Lindschölds utgåva av Brenners manuskript präglades en stor del av dessa praktmynt för att användas som mutor vid den polska adelsriksdagen i augusti 1587, då en ny kung skulle utses. Det blev kungens son Sigismund, som genom sin katolska uppfostran och sitt dynastiska arv via modern Katarina Jagellonica, dotter till kung Sigismund I av Polen, valdes till kung över Polen.
Inga exemplar av denna valör är dokumenterade i privat ägo. Ett känt exemplar är bevarat vid Uppsala Universitets Myntkabinett (UUM) under föremålsnummer alvin-record:77738. Enligt uppgift förvärvades detta mynt vid Ahlström auktion 54 år 1996. Storleken på 4 dalern uppgick till en diameter på ca 43mm med en vikt på ca 115g.
Vadstenadalern i valören 3 daler har en vikt på cirka 88 gram. Inga exemplar är dokumenterade i privat ägo, och även om det uppges att exemplar ska finnas i offentliga samlingar, har detta ännu inte kunnat bekräftas.
Dalern med en vikt motsvarande 2 daler, alltså omkring 56,5 gram, är idag den enda valören inom Vadstenas praktmyntserie som dokumenterat har sålts på offentlig auktion. Myntet är RRRR-klassat med endast tre kända exemplar, vilket gör det till ett av de mest eftertraktade Johan III-mynten från denna period vilket också är imponerande då endast 193 exemplar tros ha präglats detta år.
Senast ett exemplar dök upp på marknaden var 2012, då två olika exemplar såldes på separata auktioner, det ena via MISAB 6, där det klubbades i kvalitet 1+/01 för 225.000 SEK, och det andra via Künker 208 i samband med Hagander 3, där det i kvalitet 1+ såldes för 19.000 euro. Båda slutsummorna är exklusive provision.
Det exemplar som visas här är bevarat i Kungliga Myntkabinettet (KMK) under föremålsnummer 108468_KMK och representerar ett av de ytterst få överlevande exemplaren av denna mycket sällsynta valör.
Inga exemplar av denna valör är dokumenterade i privat ägo. Ett känt exemplar är bevarat vid Uppsala Universitets Myntkabinett (UUM) under föremålsnummer alvin-record:77300. Enligt uppgift förvärvades detta mynt vid Ahlström auktion 54 år 1996. Storleken på 1 dalern uppgår till en diameter på ca 41 mm med en vikt på ca 29,3 gram.
Vadstenadalern präglades även i valören 1½ daler med en vikt på cirka 44 gram. Enligt uppgifter ska ett unikt exemplar av denna valör finnas bevarat på Eremitaget i Ryssland, men detta har ännu inte kunnat bekräftas.
Inga exemplar av denna valör är dokumenterade i privat ägo. Ett känt exemplar är bevarat vid Uppsala Universitets Myntkabinett (UUM) under föremålsnummer alvin-record:77264. Enligt uppgift förvärvades detta mynt vid Ahlström auktion 54 år 1996. Storleken på ½ dalern uppgår till en diameter på ca 41 mm med en vikt på ca 14,3 gram.