Swemynt
svenska myntarkivet - karl ix

göteborg

År 1610 utgör en höjdpunkt i svensk mynthistoria. Under Karl IX:s regeringstid präglades då en serie praktmynt i både silver och guld, som inte bara skulle manifestera rikets styrka utan även markera grundandet av Göteborg, Sveriges nya port mot väster.
Serien omfattar bland annat 2 och 3 riksdaler i silver, samt guldmynt i valör 9 caroliner, motsvarande hela 144 mark. Dessa mynt var inte avsedda för daglig användning, utan präglades som representationsmynt, symboliska verktyg för att uttrycka kunglig auktoritet, stadsbygge och gudomlig legitimitet.
Samtliga mynt i serien kännetecknas av hög metallhalt, imponerande storlek, och sällsynt konstnärlig detaljrikedom. De är ytterst sällsynta i dag, och många typer finns endast i offentliga samlingar som Kungliga Myntkabinettet (KMK).
Åtsidan,kungamakt och gudstro
På myntens åtsida står Karl IX i full rustning och hermelinsmantel. I höger hand håller han ett svärd, och vid hans sida syns både Sveriges stora riksvapen samt ett bord med spiran och globus cruciger, klassiska symboler för makt och suveränitet.
Runt kungens figur löper två latinska omskrifter. Den yttre lyder:
CAROLVS IX D·G·SVECOR·GOTHOR·VANDAL·ETC REX · CIVIT·GOTHOB·PRIM·FVND·& COND
Vilket översätts till:
”Karl IX, med Guds nåde Sveriges, Götars och Vänders konung, grundare och anläggare av Göteborg.”
Den inre cirkeln kring kungen bär hans personliga motto:
IEHOVAH MEVM SOLATIVM
= "Jehova är min tröst"
Ovanför allt strålar Guds namn på hebreiska, vilket ytterligare befäster Karl IX:s egenförståelse som Guds utvalde härskare.
Frånsidan, Göteborgs födelse i bild
Frånsidan på både 2 och 3 riksdaler visar en detaljerad landskapsvy över Göteborg. Vi ser fartyg segla på Göta älv, Älvsborgs fästning i förgrunden, och bakom den, en rutnätsplanerad stad i tillväxt. I centrum reser sig ett ekträd ur stadens sköld, vilket anspelar på Göteborgs sigill.
Runt motivet löper en poetisk latinsk omskrift:
QVÆ PRÆBET LATAS ARBOR SPATIATIB9 UMBRAS QVO POSITA E PRIMV TEPORE VIRGA FVIT
Denna kan översättas ordagrant till:
”Det träd som nu breder ut sina vida skuggor över dessa områden var en gång en späd planta från första början.”
En friare och symbolisk tolkning lyder:
”Trädet, som nu skänker skydd åt staden, var en gång ett frö av hopp, planterat vid Göteborgs födelse.”
Motivet är en mästerlig bild av stadens tillväxt, där Karl IX:s vision om Göteborg som strategiskt, ekonomiskt och andligt centrum gror från grunden, bokstavligen.
9 caroliner 1610 3 riksdaler 1610 21/2 riksdaler 1610 2 riksdaler 1610

9 caroliner, 144 mark

Med en vikt på hela 44,77 gram och en diameter på 55 mm sticker verkligen guldmyntet präglat för Göteborg år 1610 ut bland de övriga valörerna i serien. Detta praktmynt är idag unikt i sitt slag och är bevarat på Kungliga Myntkabinettet (KMK) under föremålsnummer 3125165. Guldhalten tros ligga på hela 97,2 %
Nordlöf, Ann/SHM

3 RIKSDALER

Den största medaljen som präglades till minne av Göteborgs grundläggning motsvarar vikten av en 3 riksdaler, med en imponerande vikt på cirka 82,37 gram och en diameter mellan 41 och 45 mm. Detta praktstycke är unikt i privat ägo, och det enda kända exemplaret som sålts på auktion klubbades via Künker auktion 241 år 2013 för hela 34.000 euro, exklusive provision.
Fritz Rudolf Künker GmbH & Co. KG

2½ RIKSDALER

2½ riksdaler från Göteborg 1610 är ett av de mest sällsynta praktmynten från Karl IX:s tid. Med en vikt på cirka 69 gram är denna typ idag RRRR-klassad, med endast två kända exemplar, dessutom i två olika varianter.
Skillnaden ligger i kronans utformning på riksskölden på åtsidan: den ena har en hög krona, den andra en låg.
Senaste kända försäljning av varianten med låg krona skedde via MISAB 46 år 2025, där myntet, i kvalitet 1/1+, klubbades för 300.000 SEK, exklusive provision. Varianten med hög krona sågs senast på Nordlinds auktion Bonde 5 år 2009, även den i kvalitet 1/1+, dock är slutsumman okänd.

2 RIKSDALER

Även minnesmedaljen med vikt motsvarande 2 riksdaler, cirka 58,5 gram, tillhör de mest sällsynta objekten i Göteborgs 1610-serie. Den är idag RRRR-klassad, med endast två kända exemplar, och förekommer ytterst sällan på auktion.
Det senast dokumenterade exemplaret dök upp på SBC och Spinks auktion i Zürich 1989, då i kvalitet 1+, men summan för klubbslaget är okänd. Samma exemplar såldes tidigare på Hirsch auktion nr 1 år 1966, för då 5.250 kr, exklusive provision, ett belopp som med all sannolikhet skulle ligga avsevärt högre i dag.