svenska myntarkivet - karl x gustav
5 dukater 1654
Den 6 juni 1654 abdikerade drottning Kristina från Sveriges tron, och samma dag kröntes Karl X Gustav till kung i Uppsala domkyrka. Efter ceremonin gick en högtidlig procession till Uppsala slott, under vilken guld- och silvermynt kastades ut till folket – en traditionell gest för att fira maktskiftet.
Inför kröningen präglades särskilda kastmynt i valören 2 mark i silver, avsedda att spridas bland folket. Med samma stamp slogs även kastmynt i guld, vilka fick en vikt motsvarande 5 dukater. Tre huvudsakliga varianter av dessa dukater är kända idag: en med böjt årtal, en med rakt årtal samt en eventuellt senare efterprägling där Karl X Gustav avbildas i rustning.
Dessa dukaters vikt låg på ca 17,2 gram med en diameter på ca 30,5 mm.
Detaljerade räkenskaper över produktionen av kröningsmynten finns bevarade i 1654 års räntekammarbok och enligt dessa uppgifter präglades högst 60 exemplar av femdukaten, fördelade enligt följande:
13 exemplar kastades ut till folket under processionen.
30 exemplar tilldelades kungen.
5 exemplar gick till Gustav Bonde.
9 exemplar tilldelades riksrådet.
1 exemplar gavs till riksskattemästaren.
1 exemplar gick till räntemästaren.
1 exemplar sparades i räntekammaren.
Av dessa är endast fyra exemplar kända idag:
2 exemplar finns på Kungliga Myntkabinettet.
1 exemplar förvaras i Uppsala Universitets Myntkabinett.
1 exemplar, det enda kända i privat ägo, såldes via Ahlström auktion 12 år 1976 till en engelsk handlare.
Den variant som har rakt årtal samt den med Karl X Gustav i rustning är båda unika och återfinns på Uppsala Universitets Myntkabinett respektive Kungliga Myntkabinettet. Varianten med böjt årtal är däremot känd i två exemplar – ett på Kungliga Myntkabinettet och det andra sålt vid ovan nämnda auktion. Köpesumman för det senare exemplaret är okänd.