Swemynt
svenska myntarkivet - KARL XIV JOHAN

RIKSDALER SPECIE

När riksdaler specie-mynten introducerades i Sverige åren 1830–1831 innebar det starten på en ny serie valörer inom det svenska myntsystemet. Tidigare hade 1, 1/3 och 1/6 riksdaler varit de gängse silvervalörerna, men nu infördes ett nytt och mer finfördelat system. Den nya riksdalerserien omfattade 1, 1/2, 1/4, 1/8, 1/12 och 1/16 riksdaler specie, vilket gjorde det enklare att hantera växling i ett samhälle där kontanter fortfarande dominerade ekonomin.
Gravören bakom denna nya myntserie var Ludvig Persson Lundgren, en av 1800-talets skickligaste myntgravörer vid Kungliga Myntverket i Stockholm. Men trots att han var konstnären bakom mynten, är det inte hans namn som syns på dem. Under det lilla riksvapnet på frånsidan återfinns istället initialerna ”C.B”, som står för myntmästaren Christopher Borg, den person som ansvarade för myntverkets drift och kvalitetskontroll.
Från och med myntåren 1830 och 1831 började man också skriva ut benämningen ”riksdaler specie” direkt på mynten. Även om uttrycket använts i folkmun långt tidigare, blev det nu en officiell del av myntprägeln. Skillnaden låg i att riksdaler specie var ett mynt av äkta silver, medan sedlar istället kallades riksdaler banco – om de getts ut av Riksbanken, eller riksdaler riksgälds, om de kom från Riksgäldskontoret.
För att förenkla växelkursen mellan dessa olika valutor bestämdes det år 1834 att 1 riksdaler specie skulle motsvara 2⅔ riksdaler banco eller 4 riksdaler riksgälds. Det var ett viktigt steg mot ett mer enhetligt penningväsende i Sverige, även om det dröjde till 1855 innan riksdaler banco också ersattes och Sverige på allvar fick ett modernt myntsystem med fasta valörer, enhetliga vikter och ett stabilare penningvärde.